10 Aralık İnsan Hakları Günü

11.12.2017 622

İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi´nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948´den bu yana her 10 Aralık´ta kutlanan gündür. Okulumuzda  düzenlenen panolarla öğrencilerimize kişi haklarının neler olduğunu, insanca yaşamanın önemi ve insan haklarına saygı göstermeyen kisi ve milletlerin asla barısı saglayamacağını anlattık. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine göre;

1. Bütün insanlar hür ve esit dogarlar. Akıl ve vicdan sahibidirler; birbirlerine karsı kardesçe davranmalıdırlar.

2. Herkes ırk, renk, cins, din, siyasal ya da baska herhangi bir ayrılık gözetmeksizin, bildiride yazılı bütün haklardan ve özgürlüklerden yararlanma hakkına sahiptir.

3. Yasamak, özgürlük ve can güvenligi herkesin hakkıdır.

4. Hiç kimseye iskence, zulüm, onur kırıcı ceza ya da islem uygulanamaz.

5. Yasalar önünde herkes esittir.

6. Hiç kimse yasalara aykırı olarak tutuklanamaz, alıkonulamaz, sürülemez.

7. Herkes davasının bagımsız bir mahkemede görülmesi hakkına sahiptir.

8. Herkesin özel hayatı, ailesi, konutu ve haberlesmesi yasayla korunmalıdır.

9. Evlilik çagına gelen her erkek ve kadın, hiçbir ırk, renk, din sartına baglı olmaksızın evlenme ve aile kurma hakkına sahiptir; aile, toplumun temel ögesidir. Toplum ve devlet tarafından korunma hakkına sahiptir.

10. Herkes mal ve mülk edinme hakkına sahiptir.

11. Herkesin düsünce, vicdan ve inanç özgürlügü vardır.

12. Herkesin çalısma, isini özgürce seçme ve issizlikten kurtulma hakkı vardır.

13. Herkesin egitim hakkı vardır, ilk egitim parasızdır.

14. Kölelik ve kulluk yasaktır.

15. Herkes nerede olursa olsun yasalar çerçevesinde korunur.

16. Bütün insanlar Anayasaya uygun olarak yargı organına basvurma hakkına sahiptir.

17. Bir suç islemekten sanık olan herkese, savunması için gerekli bütün haklar saglanmaktadır.

18. Herkes diledigi devletin ülkesinde gezebilir, diledigi an terk edebilir veya ülkesine geri dönebilir.

19. Herkes iskence karsısında yabancı bir ülkeye kaçabilir. Kaçtıgı ülkede kendisine "Sıgınmıs İnsan" muamelesi yapılmalıdır.

20. Her insan bir ülkenin vatandası olma hakkı vardır.

21. Her insanın düsünce, inanç ve din özgürlügü vardır.

22. Hiç kimse düsünce ve sözlerinden dolayı sorumlu tutulamaz.

23. Herkes toplanma ve dernek kurma hakkına sahiptir. Hiç kimse bir dernege girmek için zorlanamaz.

24. Herkes dogrudan dogruya veya özgürce seçtigi temsilcilerle ülke yönetimine katılır.

25. Kisinin sosyal güvenlige kavusturulması, uluslar arası isbirligi ya da devletin kaynaklarına uygun olarak gerçeklestirilir.

26. Herkes dinleme, eglenme, çalıstıktan sonra ücretli tatil yapma hakkına sahiptir.

27. Herkes güzel sanatların her dalında çalısmak ve bu çalısmalara katılmak hakkına sahiptir.

28. Bütün insanlar bu bildiride yazılı hak ve özgürlüklerin uygulanmasını saglayacak bir sosyal düzeni hak etmistir.

29. Herkes bu bildirideki maddelere uyulmasının gerekli oldugunu kabul eder.

30. Bu bildirinin hiç bir maddesinin, devlet, toplum ya da kisiler tarafından yok edilmesi için çalısma yapılamaz.